Powered By Blogger

duminică, 9 mai 2010

Viciul şi consecinţele sale

Toată lumea ştie că viciul nu aduce nimic bun, însă puţini rezistă tentaţiei de a face diferite acţiuni precum fumatul, consumul de alcool în cantităţi “industriale”, jocurile pe calculator, navigatul excesiv pe internet pe site-urile marilor comunităţi online cum ar fi mircul sau hi5-ul, pariurile sportive, jocurile de noroc iar lista ar putea continua.
Voi incerca în aceste zile care mi-au mai rămas până la începerea aventurii mele în cadrul Aft-ului să tratez aceste vicii care pot schimba radical viaţa unui om.
1. Fumatul şi alcoolul
Atât fumatul cât şi alcoolul sunt elemente dăunătoare organismului. Amândouă sunt cauzatoare de moarte lentă, în chinuri groaznice. Fumatul distruge plămânii, cancerul se instaleză ca la el acasă, iar “moartea cu coasa” abia aşteaptă să ne vadă. Tocmai de aceea pregăteşte cu grijă coşciugul pentru noi. Da, din cauza fumatului sunt anual 438 000 de victime ale acestui viciu care nu iartă. Ce face un fumător în momentul când află această dramatică ştire? Da, aţi ghicit. Continuă să fumeze. Mulţi ar întreba de ce continuă când e conştient de ceea ce poate păţi din cauza fumatului. Aici sunt mai multe răspunsuri posibile, printre care: “Sunt atâtea lucruri care mă pot omorî la orice oră, fumatul e doar unul dintre ele”. “Nu am suficientă ambiţie să mă las de fumat”. Îmi place să fumez atât de mult încât mai degrabă aş renunţa la o femeie decât la fumat”. Acestea sunt doar câteva din răspunsurile pe care le-am auzit de-a lungul timpului. E clar. Oricât de mult ai încerca să îi explici unui fumător că nu face un lucru bun pentru sănătatea lui şi a celor din jur el tot pe-a lui o ţine. Nu poate, sau mai degraba nu vrea să renunţe la plăcerea de a fuma.
Ceea ce am scris mai sus se aplică şi în cazul celor care consumă alcool peste limita posibiltăţilor organismului. Aş vrea să subliniez că după ce te trezeşti dintr-o beţie te simţi groaznic de prost, capul te doare infernal, picioarele nu ţi le simţi, în câteva cuvinte ai putea spune că eşti o “legumă”. Aici vine dilema, asta mă face pe mine de multe ori să mă gândesc de ce vrea un om să se distrugă, uneori chiar şi pe cei din jurul lui. Asemenea fumatului există factori care îl determină pe om să bea precum: o nuntă, o înmormântare, o aniversare, un botez, un moment fericit, un moment trist. Aşadar, unii oameni beau când se întâmplă un eveniment bun sau rău în viaţa lor. O altă categorie de oameni bea să uite de durerea pe care o are în suflet din cauza unui eveniment neplăcut petrecut în viaţa sa. În ultima categorie îi voi încadra pe cei care beau de plăcere. Aceştia din urmă ar da orice pentru un pahar de tărie, pentru senzaţia de ameţeală creată de alcool, pentru momentul acela unic când cred că sunt patronii unei mari corporaţii, fotbalişti, directori, bancheri sau mai pe scurt visul lor neîmplinit.
Mai sus am scris că atât fumatul cât şi alcoolul cauzează o moarte lentă, însă moartea e doar deznodământul. Pe parcursul vieţii aceste vicii crează nenumărate probleme vieţii celui care practică aceste “sporturi”. Sistemul nervos este grav afectat de consumul în exces de alcool şi tutun, rezultând nenumărate certuri în familie, la locul de muncă, cu vecinii, cu prietenii. În timp aceste certuri frecvente ajung să se intensifice, în unele cazuri ajungându-se la violenţă sau mai grav la crimă. De asemenea există cazuri când au loc divorţuri sau copii care-şi părăsesc părinţii pentru că nu îi lasă să fumeze sau să bea în linişte şi pace.
La plusuri aş putea să adaug faptul că doctorii recomandă a se bea un pahar de vin roşu de dimineaţă pentru a avea o circulaţie sangvină mai bună.
Concluzia e numai una. Este necesar ca lumea să înţeleagă faptul că fumatul şi alcoolul consumate în exces DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂŢII.
Voi încheia precizând că nu fumez şi nu am făcut-o niciodată nici măcar din curiozitate.
Sănătatea e cel mai de preţ lucru pe care îl avem, fără ea nu putem face nimic. Nu putem iubi, nu putem face activităţi, nu ne putem trăi viaţa în condiţii normale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu