Powered By Blogger

duminică, 9 mai 2010

Vise


Visele, atât de controversatele vise. Experţii în domeniu încă încearcă să găsească o explicaţie care să ne lămurească de ce visăm. M-am documentat un pic despre acest fenomen tocmai datorită misterelor ce se învârt în jurul lor. N-am să încep să dau definiţii, ci doar am să expun câteva lucruri referitoare la lumea viselor. Pentru început am găsit nişte informaţii foarte interesante realizate de către Jung.Acesta a preluat câteva metode de la un trib malaezian Sanoi. Acest trib nu s-a confruntat cu conflicte, ci doar cu o armonie perfectă. Acest trib s-a bazat pe interpretarea viselor sub îndrumarea unui lider spiritual pe nume Tohat. Aceştia au un ritual mai neobişnuit. Dimineaţa, imdediat după ce se trezesc se adună la un loc şi încep să îşi povestească visele. După care, bărbaţii prezintă visele mai importante liderului lor, urmând ca acesta să îi îndrume pe fiecare în parte în funcţie de visele pe care le-au avut. Rezultatele sunt remarcabile. Bunăstarea tribului confirmă acest lucru. Explorarea visului prin aceasta metodă se deosebeşte fundamental de interpretarea visului tocmai prin faptul că visul poate fi actualizat sau trăit într-un anumit fel de visător, în timp ce interpretarea visului transformă imaginea în concept utilizând sistemul de simboluri. Este firesc să ne punem întrebarea dacă există un singur concept sau o singură interpretare pentru un simbol sau o imagine din vis? Oare imaginea=conceptul? Raspunsul este desigur, NU. Importantă este semnificaţia visătorului şi nu interpretarea din carţile cu simboluri de pe piaţa sau interpretarea psihologului ce asistă visătorul în explorarea visului. Cea mai buna interpretare este cea a visătorului însuşi.
În urma unui experiment prin jurul anilor 1900 Freud a spus că „ visul nu este ceva lipsit de sens, nu este o absurditate şi, spre a ni-l putea explica, nu este necesar să presupunem că o parte din tezaurul nostru de reprezentări doarme,în timp ce o parte începe a se trezi. Este un fenomen psihic în întreaga accepţiune a termenului şi de fapt este împlinirea unei dorinţe „visul este realizarea (deghizată) a unei dorinţe ). Excitantul visului este dorinţa, iar realizarea dorinţei este constituie conţinutul visului – el fiind unul din caracteristicile visului. O altă caracteristică a visului este aceea că visul nu exprimă un simplu gând, ci reprezintă o dorinţă realizată sub forma unei manifestări psihice halucinatorii.
Întrebarea pe care şi-o pun foarte mulţi oameni este dacă ne putem ajuta de vise pentru a ne îndeplini dorinţele şi de a ne rezolva problemele. Răspunsul? Poate că ar trebui să urmăm şi noi exemplul dat de tribul Senoi, poate ar da rezultate, iar omenirea ar ajunge să trăiască în armonie.
"Unii visează realizări măreţe, alţii...stau treji până le îndeplinesc"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu